Page 49 - BUDlive 2025/02
P. 49
Tereziina chata na vrcholu Kleti
v ledničce v igelitu třeba týden. Tady mu- Tichého je na vrcholu také velmi čistý
sím vzít maso, ukrojit ho, naklepat, obalit, vzduch. „Všechna dosavadní měření po-
osmažit a teprve poté vám ten řízek před- tvrzují, že vrchol Kleti patří k nejčistším
ložíme. Tak je snad jasný, že to chvilku tr- a exhalacemi nejméně zatíženým místům
vá,“ říká. v republice,“ říká astronom. A lidé v tako-
vém vzduchu snadno dostanou o to vět-
Dorty od Elišky ší chuť na vyhlášenou kleťskou česnečku,
Na Kleti dnes pracuje šestičlenný boršč či jelení guláš. Nebo na dort od Eliš-
tým, vedle Dana Kalouska a Václava Mrá- ky, na kterém letos symbolicky hoří 100
ze, kteří jsou tady spolu od začátku, do něj a 200 narozeninových svíček. Tak všech-
patří Kleťákům dobře známí Eliška, Láďa, no nejlepší oslavencům!
Jásín a Světlana. Kromě hospody se mu-
sejí postarat i o ubytování (na chatě jsou
hostinské pokoje i noclehárna) a hromad- O autorovi
né akce včetně svateb. Marku Kerlesovi
Jak se to dá všechno zvládnout, a při- Nebývá zvykem, že v reportáži maga-
tom se nezbláznit nebo kvůli ponorko- zínu BUDlive získá prostor i zmínka
vé nemoci nepozabíjet, komentuje ku- o autorovi. Ovšem v článku o Kleti je to
chař Václav slovy: „Prostě furt něco děláš.“ zcela na místě. Kolega redaktor Marek
Zvláštním úkazem na Kleti je také Eliška, je totiž velkým milovníkem téhle hory.
která se i po 14 letech na horské chatě po- Ačkoliv si sám o sobě netroufne tvrdit,
řád usmívá a tvrdí, že ji vaření baví. A to že je klasickým Kleťákem (na vrchol
Kleťská kuchyně je obecně závislá turisté nevědí, že jim dort upekla inženýr- šlape pouze jednou týdně), dokáže
na místních surovinách. Když jsou houby, ka ekonomie. o nejvyšší hoře Blanského lesa vášnivě
dělá se hříbkové rizoto nebo houbový gu- „Já ale vždycky chtěla vařit pro lidi. vyprávět celé hodiny. Rád například
láš, když borůvky, jsou na lístku borůvko- A když jsem dostala nabídku jít na Kleť, tvrdí, že praotec Čech ve skutečnosti
vé knedlíky. Navíc i limonády jsou vlast- neváhala jsem,“ říká Eliška. Kromě vaření nevystoupil na Říp, ale právě sem. Ma-
ním receptem stejně jako káva, speciální má vzhledem k okolnostem také trochu rek je ve své lásce ke Kleti tak důsledný,
směs, kterou nikde jinde než na Kleti neo- zvláštní koníček. „Když mám volno, ráda že jste jako čtenáři svědky historické
chutnáte. Místo obyčejného pepře se pou- lezu na kopce. Ale jenom na ty, kde nejsou události, neboť se v magazínu BUDlive
žívá výhradně pepř kampotský. Chuť po- lidi,“ říká se smíchem. stalo cosi neuvěřitelného – Marek si
lévek odpovídá tomu, že vývar se (včetně prosadil otištění vůbec prvního receptu
pečení kostí a pomalého „táhnutí“) připra- Nejstarší kamenná kráska v desetileté historii našeho magazínu.
vuje na Kleti až 15 hodin. Při popisu tajemství Tereziiny chaty Protože… prostě Kleť.
Tato ukázka „vrcholové“ gastronomie jsme ale možná trochu zapomněli na dru-
je k dostání za ceny zhruba o 15 procent hého oslavence, tedy Josefovu věž. Nej- Jan Cempírek,
vyšší než v běžných restauracích v Čes- starší kamenná rozhledna v Česku také vydavatel magazínu BUDlive
kých Budějovicích, ovšem až o polovinu není jen tak obyčejnou rozhlednou. Mi-
nižší než v centru Českého Krumlova. Je mo jiné totiž dokládá, v čem je Kleť jako
možná až s podivem, že se kleťská kuchy- hora výjimečná.
ně jako svébytný gastronomický zážitek Podle odborníků leží přesně na roz-
více nepropaguje. hraní, kam do Česka ještě zasahuje alpský
Způsob přípravy jídel na Kleti totiž fén. To přispívá k častým inverzím a ta-
někdy naráží na nepochopení těch, kteří ké výborné viditelnosti, kterou od roku
jsou tady poprvé a přijeli lanovkou třeba 1957 využívá místní Jihočeská observa-
na prohlídku hvězdárny. Jsme právě jed- toř Kleť. „Před stavbou observatoře se ale
né takové události svědky. Starší paní si k astronomickým pozorováním využíva-
stěžuje, že celý život dělala v závodní ku- la od počátku právě rozhledna, na kterou
chyni, ví, jak to chodí, ale tak dlouho jako jezdili pozorovat astronomové až z Pra-
na Kleti na řízek v životě nečekala. hy,“ říká Miloš Tichý.
Vedoucí Dan Kalousek (na můj vkus Kromě výborné viditelnosti mají spe-
poměrně trpělivě) vysvětluje rozdíl. „Pani, cifické podmínky Kletě pro turisty všeho
v závodní kuchyni jste měli hotové řízky druhu ještě jednu výhodu. Podle Miloše Marek Kerles
léto 2025 BUDLIVE 49