Page 49 - BUDlive 2025/02
P. 49

Tereziina chata na vrcholu Kleti





                                            v ledničce v igelitu třeba týden. Tady mu-  Tichého je na  vrcholu také velmi čistý
                                            sím vzít maso, ukrojit ho, naklepat, obalit,   vzduch. „Všechna dosavadní měření po-
                                            osmažit a teprve poté vám ten řízek před-  tvrzují, že vrchol Kleti patří k nejčistším
                                            ložíme. Tak je snad jasný, že to chvilku tr-  a exhalacemi nejméně zatíženým místům
                                            vá,“ říká.                        v republice,“ říká astronom. A lidé v tako-
                                                                              vém vzduchu snadno dostanou o to vět-
                                            Dorty od Elišky                   ší chuť na vyhlášenou kleťskou česnečku,
                                               Na  Kleti dnes pracuje šestičlenný   boršč či jelení guláš. Nebo na dort od Eliš-
                                            tým, vedle Dana Kalouska a Václava Mrá-  ky, na kterém letos symbolicky hoří 100
                                            ze, kteří jsou tady spolu od začátku, do něj   a 200 narozeninových svíček. Tak všech-
                                            patří Kleťákům dobře známí Eliška, Láďa,   no nejlepší oslavencům! 
                                            Jásín a Světlana. Kromě hospody se mu-
                                            sejí postarat i o ubytování (na chatě jsou
                                            hostinské pokoje i noclehárna) a hromad-  O autorovi
                                            né akce včetně svateb.              Marku Kerlesovi
                                               Jak se to dá všechno zvládnout, a při-  Nebývá zvykem, že v reportáži maga-
                                            tom se nezbláznit nebo kvůli ponorko-  zínu BUDlive získá prostor i zmínka
                                            vé nemoci nepozabíjet, komentuje ku-  o autorovi. Ovšem v článku o Kleti je to
                                            chař Václav slovy: „Prostě furt něco děláš.“   zcela na místě. Kolega redaktor Marek
                                            Zvláštním úkazem na Kleti je také Eliška,   je totiž velkým milovníkem téhle hory.
                                            která se i po 14 letech na horské chatě po-  Ačkoliv si sám o sobě netroufne tvrdit,
                                            řád usmívá a tvrdí, že ji vaření baví. A to   že je klasickým Kleťákem (na vrchol
             Kleťská kuchyně je obecně závislá   turisté nevědí, že jim dort upekla inženýr-  šlape pouze jednou týdně), dokáže
          na místních surovinách. Když jsou houby,   ka ekonomie.               o nejvyšší hoře Blanského lesa vášnivě
          dělá se hříbkové rizoto nebo houbový gu-  „Já ale vždycky chtěla vařit pro lidi.   vyprávět celé hodiny. Rád například
          láš, když borůvky, jsou na lístku borůvko-  A když jsem dostala nabídku jít na Kleť,   tvrdí, že praotec Čech ve skutečnosti
          vé knedlíky. Navíc i limonády jsou vlast-  neváhala jsem,“ říká Eliška. Kromě vaření   nevystoupil na Říp, ale právě sem. Ma-
          ním receptem stejně jako káva, speciální   má vzhledem k okolnostem také trochu   rek je ve své lásce ke Kleti tak důsledný,
          směs, kterou nikde jinde než na Kleti neo-  zvláštní koníček. „Když mám volno, ráda   že jste jako čtenáři  svědky historické
          chutnáte. Místo obyčejného pepře se pou-  lezu na kopce. Ale jenom na ty, kde nejsou   události, neboť se v magazínu BUDlive
          žívá výhradně pepř kampotský. Chuť po-  lidi,“ říká se smíchem.       stalo cosi neuvěřitelného – Marek si
          lévek odpovídá tomu, že vývar se (včetně                              prosadil otištění vůbec prvního receptu
          pečení kostí a pomalého „táhnutí“) připra-  Nejstarší kamenná kráska  v desetileté historii našeho magazínu.
          vuje na Kleti až 15 hodin.           Při popisu tajemství Tereziiny chaty   Protože… prostě Kleť.
             Tato ukázka „vrcholové“ gastronomie   jsme ale možná trochu zapomněli na dru-
          je k dostání za ceny zhruba o 15 procent   hého oslavence, tedy Josefovu věž. Nej-  Jan Cempírek,
          vyšší než v běžných restauracích v Čes-  starší kamenná rozhledna v Česku také   vydavatel magazínu BUDlive
          kých Budějovicích, ovšem až o polovinu   není jen tak obyčejnou rozhlednou. Mi-
          nižší než v centru Českého Krumlova. Je   mo jiné totiž dokládá, v čem je Kleť jako
          možná až s podivem, že se kleťská kuchy-  hora výjimečná.
          ně jako svébytný gastronomický zážitek   Podle odborníků leží přesně na roz-
          více nepropaguje.                 hraní, kam do Česka ještě zasahuje alpský
             Způsob  přípravy jídel  na  Kleti  totiž   fén. To přispívá k častým inverzím a ta-
          někdy naráží na nepochopení těch, kteří   ké výborné viditelnosti, kterou od roku
          jsou tady poprvé a přijeli lanovkou třeba   1957 využívá místní Jihočeská observa-
          na prohlídku hvězdárny. Jsme právě jed-  toř Kleť. „Před stavbou observatoře se ale
          né takové události svědky. Starší paní si   k astronomickým pozorováním využíva-
          stěžuje, že celý život dělala v závodní ku-  la od počátku právě rozhledna, na kterou
          chyni, ví, jak to chodí, ale tak dlouho jako   jezdili pozorovat astronomové až z Pra-
          na Kleti na řízek v životě nečekala.   hy,“ říká Miloš Tichý.
             Vedoucí Dan Kalousek (na můj vkus   Kromě výborné viditelnosti mají spe-
          poměrně trpělivě) vysvětluje rozdíl. „Pani,   cifické podmínky Kletě pro turisty všeho
          v závodní kuchyni jste měli hotové řízky   druhu ještě jednu výhodu. Podle Miloše        Marek Kerles


                                                                                             léto 2025  BUDLIVE   49
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54