Page 45 - BUDlive 2025/02
P. 45
Tereziina chata na vrcholu Kleti
Kleťský šéfkuchař
Václav (Venca) Mráz
„Polotovary, snad s výjimkou hrano-
lek, vůbec nepoužíváme,“ říká Dan Ka-
lousek, který Tereziinu chatu provozuje
od doby, kdy ji v roce 2004 společně s roz-
hlednou koupil od města Český Krumlov
českobudějovický podnikatel a muzikant
Ladislav Faktor.
Tajemství kleťské kuchyně
O tom, co se v „Kalouskově kuchyni“
od té doby děje, panuje mezi Kleťáky řada
mýtů. Kleťská kuchyně je totiž vyhlášená
široko daleko. Česnečka, boršč, vajíčková
pomazánka, jelení guláš, hříbkové rizoto
a další řada vyhlášených jídel se na Kleť
nevozí, ani se tam neohřívají, ale na mís-
tě vaří. Polotovar je na Kleti sprosté slovo.
„Je v tom ješitnost. Táta, taky kuchař,
mi vždycky říkal, abych vařil s tím, že co si
navařím, to budu taky sám jíst,“ říká Dan
Kalousek. Teď si určitě každý čtenář říká:
Aha, autor textu, sám milovník Kletě, jim
takzvaně tlačí káru. Já však mohu opět
svatosvatě prohlásit, že za dlouhé roky
neznám nikoho, kdo by si na Kleti stěžo-
léto 2025 BUDLIVE 45