Page 45 - BUDlive 2025/02
P. 45

Tereziina chata na vrcholu Kleti








































                                                                                                Kleťský šéfkuchař
                                                                                              Václav (Venca) Mráz


             „Polotovary, snad s výjimkou hrano-
          lek, vůbec nepoužíváme,“ říká Dan Ka-
          lousek, který Tereziinu chatu provozuje
          od doby, kdy ji v roce 2004 společně s roz-
          hlednou koupil od města Český Krumlov
          českobudějovický podnikatel a muzikant
          Ladislav Faktor.

          Tajemství kleťské kuchyně
             O tom, co se v „Kalouskově kuchyni“
          od té doby děje, panuje mezi Kleťáky řada
          mýtů. Kleťská kuchyně je totiž vyhlášená
          široko daleko. Česnečka, boršč, vajíčková
          pomazánka, jelení guláš, hříbkové rizoto
          a další řada vyhlášených jídel se na Kleť
          nevozí, ani se tam neohřívají, ale na mís-
          tě vaří. Polotovar je na Kleti sprosté slovo.
             „Je v tom ješitnost. Táta, taky kuchař,
          mi vždycky říkal, abych vařil s tím, že co si
          navařím, to budu taky sám jíst,“ říká Dan
          Kalousek. Teď si určitě každý čtenář říká:
          Aha, autor textu, sám milovník Kletě, jim
          takzvaně tlačí káru. Já však mohu opět
          svatosvatě prohlásit, že za  dlouhé roky
          neznám nikoho, kdo by si na Kleti stěžo-                                                            


                                                                                             léto 2025  BUDLIVE   45
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50