Page 46 - BUDlive 2025/02
P. 46
Lokalita
val na jídlo. Možná někdy nějaký „lanov- Trojice stálých hostů
kář“ utrousí poznámku o dlouhé frontě, si sedá do hospody
ovšem poznámky o špatném jídle jsem krátce po otevření
tady nikdy neslyšel.
Záhadné tajemství kleťské kuchyně je
přitom prozaičtější, než by se možná ně-
komu mohlo zdát. Svědčí o tom fakt, že
jsme s fotografem Petrem vpuštěni do ku-
chyně. A to navíc v pátek v půl jedenácté,
kdy se hospoda otevírá, u dveří se srocují
první návštěvníci, a na nějaké divadlo pro
novináře tedy rozhodně není čas ani pro-
stor.
Pomazánka Kleťská vajíčkovka Zvláštním úkazem na Kleti
(autor Eliška Sedmíková) je také Eliška Sedmíková,
která se i po 14 letech
na horské chatě pořád
Na 35 porcí / 35 krajíců chleba: usmívá a tvrdí, že ji vaření
baví. A to turisté nevědí, že
– domácí vejce (70 ks)
jim dort upekla inženýrka
– 1 polévková lžíce francouzské dijonské ekonomie.
hořčice
– 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice
– šalotka nakrájená na jemno (dle
velikosti, alespoň hrst)
– dostatek domácí pažitky nakrájené
najemno (alespoň 2 plné hrsti)
– 2 domácí másla
– 3 polévkové lžíce majonézy
na zjemnění (dobře se potom maže,
protože žloutky z domácích vajec
jsou sice poctivé, ale mají tendenci se
rozsypat než spojit)
– čerstvě najemno namletý bílý a černý
kampotský pepř (jiný ani nepoužívám,
protože tenhle má plno výrazné chuti
a zároveň je jemný, top mezi pepři,
u nás v kuchyni nepostradatelná
záležitost)
– sůl dle chuti (nebát se víc přesolit –
do druhého dne vajíčka sůl hodně
stáhnou, zvlášť ta domácí)
46 BUDLIVE léto 2025