Page 46 - BUDlive 2025/02
P. 46

Lokalita






        val na jídlo. Možná někdy nějaký „lanov-                                            Trojice stálých hostů
        kář“ utrousí poznámku o dlouhé frontě,                                               si sedá do hospody
        ovšem poznámky o špatném jídle jsem                                                  krátce po otevření
        tady nikdy neslyšel.
           Záhadné tajemství kleťské kuchyně je
        přitom prozaičtější, než by se možná ně-
        komu mohlo zdát. Svědčí o tom fakt, že
        jsme s fotografem Petrem vpuštěni do ku-
        chyně. A to navíc v pátek v půl jedenácté,
        kdy se hospoda otevírá, u dveří se srocují
        první návštěvníci, a na nějaké divadlo pro
        novináře tedy rozhodně není čas ani pro-
        stor.

















          Pomazánka Kleťská vajíčkovka                                                  Zvláštním úkazem na Kleti
          (autor Eliška Sedmíková)                                                       je také Eliška Sedmíková,
                                                                                           která se i po 14 letech
                                                                                          na horské chatě pořád
          Na 35 porcí / 35 krajíců chleba:                                              usmívá a tvrdí, že ji vaření
                                                                                       baví. A to turisté nevědí, že
          –  domácí vejce (70 ks)
                                                                                        jim dort upekla inženýrka
          –  1 polévková lžíce francouzské dijonské                                                ekonomie.
            hořčice
          –  3 polévkové lžíce plnotučné hořčice
          –  šalotka nakrájená na jemno (dle
            velikosti, alespoň hrst)
          –  dostatek domácí pažitky nakrájené
            najemno (alespoň 2 plné hrsti)
          –  2 domácí másla
          –  3 polévkové lžíce majonézy
            na zjemnění (dobře se potom maže,
            protože žloutky z domácích vajec
            jsou sice poctivé, ale mají tendenci se
            rozsypat než spojit)
          –  čerstvě najemno namletý bílý a černý
            kampotský pepř (jiný ani nepoužívám,
            protože tenhle má plno výrazné chuti
            a zároveň je jemný, top mezi pepři,
            u nás v kuchyni nepostradatelná
            záležitost)
          –  sůl dle chuti (nebát se víc přesolit –
            do druhého dne vajíčka sůl hodně
            stáhnou, zvlášť ta domácí)




        46   BUDLIVE  léto 2025
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51