Page 44 - BUDlive 2025/02
P. 44
Lokalita
osefova věž, nejstarší kamenná liv hádku, konflikt, dokonce ani náznak Od vajíček, chleba a špeku v počátcích
rozhledna v Čechách, dokonče- konfliktu. A bylo tomu tak vždycky. chaty až po současnou vrcholnou gastro-
ná v roce 1825, se v plné svěžes- nomii aktuálních provozovatelů. Obecně
ti dožívá dvoustovky. A přesně Kouzlo horské chaty se ale dá podle pamětníků říci, že i když
J o sto let mladší je sousední Tere- „V chatě na Kleti se vždycky hrálo, se chata někdy dostávala do chatrného
ziina chata. zpívalo, lidi se nehádali, bylo jim dob- stavu, v hospodě se většinou vařilo vel-
Leckdo neznalý věci by mohl namít- ře,“ říká Milan Soukup, slavný jihočeský mi dobře. „Vepřo knedlo, guláš, svíčková,
nout, že rozhledny dnes stojí v Česku tak- tramp a muzikant s přezdívkou Čikles hotovky. A vždycky velmi dobré,“ vzpo-
řka na každém kopci a horských chat ta- (Chiclets) – král Šumavy. I jeho známá pí- míná astronom Miloš Tichý, který pra-
ké není zrovna málo. Třeba v Krkonoších. seň „Má Šumavo“ vznikla na Kleti. A měla cuje na sousední Jihočeské observatoři
Tak proč si tak velkolepě připomínat prá- tady v podání skupiny Čikleros premiéru Kleť od roku 1984. A je tedy také dlouho-
vě výročí Josefovy věže a Tereziiny cha- na Silvestra roku 1970. „Slova mě napadla, letým štamgastem kleťské hospody, kte-
ty, stojících na hoře vysoké „pouhých“ když jsem seděl za indiánského léta večer rou po několika jiných organizacích pro-
1084 m n. m.? Odpověď je jednoduchá na kamenech, díval se na šumavské kop- vozovala mezi lety 1961 až 1998 kaplická
a zná ji každý, kdo si kvůli lásce ke Kleti ce a Alpy, a poslouchal přes otevřená ok- Jednota. Čikles vzpomíná třeba na vyhlá-
říká Kleťák. na hospody kluky, jak hrajou na kytaru,“ šený Stifterův guláš, pojmenovaný z je-
říká Čikles. ho popudu po slavném šumavském spi-
Chata na Kleti však nesloužila jen ja- sovateli.
ko útočiště trampů a turistů. Prakticky už Úroveň místní kuchyně odpovídala
od počátku svého vzniku v roce 1925 na- i tomu, že za socialismu pracovalo na ve-
bízela také gurmánské zážitky. Na chatě dlejším televizním vysílači až 25 zaměst-
se jako nájemci či provozovatelé vystřída- nanců (dnes tam pracuje jeden člověk),
ly postupně a s většími či menšími úspě- a v hospodě se stravovala i vojenská po-
chy desítky lidí, z nichž někteří se stali sádka z místní hlásky. To byl ale stále jen
legendami. Za všechny lze jmenovat na- velmi slabý odvar proti návalu, který hos-
příklad manžele Bedrníčkovi, kteří nejen poda na Kleti zažívá dnes. A možná proto
vedli v sedmdesátých letech kleťskou re- je s podivem, že v téhle hospodě se mož-
stauraci, ale také se na Kleti vzali. ná jako na jediné horské chatě v Česku ne-
Podle toho, kdo v Tereziině chatě pra- vaří z polotovarů. Všechno, co se tady sní,
coval, se také odvíjela místní kuchyně. se tady také uvaří.
Nejen hora samotná, ale i obě stavby
na jejím vrcholu, jsou pověstné určitým
kouzlem. Možná až mystickým. Holubov-
ský rodák Jiří Bárta ve své knize „Kleť – mi-
lovaná hora“ cituje Františka Skřivánka,
člena Klubu českých turistů, který už v ro-
ce 1927 napsal: „V chatě na Kleti se scháze-
jí příslušníci obou národností – dobří lidé,
praví turisté, kteří do hor a do lesů chodí
pro tělesné a duševní zotavení, ti si vždy
porozumí, neboť krása a velebnost příro-
dy sbližují“.
I když se tenkrát jednalo o vyjádření
toho, že posezení v Tereziině chatě po vý-
stupu na Kleť sbližuje Čechy a Němce,
mohu místopřísežně prohlásit, že podob-
ný, uklidňující účinek má vstup do chaty
i pro dnešní nesourodý vzorek cyklistů,
sportovců, turistů, trampů a dalších ná-
vštěvníků Kleti. Mezi těmi, kteří vyjdou
nahoru pešky nebo na kole, a sednout si Hvězdář Miloš Tichý patří mezi stálé
do hospody, jsem nikdy nezažil jakouko- návštěvníky restaurace
44 BUDLIVE léto 2025